Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
e-mail:iliadismarios@gmail.com blog:iliadismarios.blogspot.com

Σήμερα θα απαντήσουμε στις παρακάτω ερωτήσεις                                                                             

  1. Τι είναι η γαστρίτιδα;  
  2. Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστρίτιδας;     
  3. Ποιες είναι οι επιπλοκές της γαστρίτιδας;   
  4. Ποια τα αίτια της   γαστρίτιδας;                                                                                     
  5. Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την γαστρίτιδα;                                                           
  6. Πως κανονίζετε το ραντεβού με τον γιατρό σας;                                                                        
  7. Πως να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας;                                                                                 
  8. Τι ερωτησεις θα κάνετε;                                                                                                               
  9. Τι να περιμένετε από τον γιατρό σας;                                                                                          
  10. Τι εξετάσεις πρέπει να κάνετε για να τεθεί η διάγνωση;                                                           
  11. Ποια η θεραπεία της γαστρίτιδας;                                                                                              
  12. Ποιες αλλαγές πρέπει να κάνετε στη ζωή σας;                                                                           
  13. Ποια η πρόληψη της γαστρίτιδας;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ;
Γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου και εκιμάται με ιστολογική εξέταση. Η διάγνωση μπορεί να βασιστεί και στην ενδοσκοπική εμφάνιση του στομάχου.Η δημουργία  της γαστρίτιδας είναι συχνά το αποτέλεσμα μιας λοίμωξης που οφείλεται στο ίδιο βακτήριο που προκαλεί τα περισσότερα έλκη του στομάχου. Ωστόσο  και άλλοι παράγοντες - όπως   τραύματα, τακτική χρήση ορισμένων αναλγητικών(μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη) ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ - μπορεί επίσης να δημιουργήσει γαστρίτιδα.

Η γαστρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί είτε ξαφνικά (οξεία γαστρίτιδα) ή μπορεί να συμβεί σιγά-σιγά με την πάροδο του χρόνου (χρόνια γαστρίτιδα). Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γαστρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε έλκη και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Για τους περισσότερους ανθρώπους, όμως, η γαστρίτιδα δεν είναι σοβαρή και βελτιώνετε γρήγορα με τη θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται η χρήση ενδοσκοπικού υπέρηχου σε νόσο του Menetrier η ορολογικές εξετάσεις(σε χρόνια αυτοάνοση γαστρίτιδα) για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑΣ;
Τα σημεία και τα συμπτώματα της γαστρίτιδας μπορεί να είναι:

  •       Ένα βασανιστικός πόνος ή κάψιμο ή πόνος (δυσπεψία) στην άνω κοιλιακή χώρα  που μπορεί να χειροτερεύει ή να καλυτερεύει με την τροφή
  •      Ναυτία
  •      Εμετός
  •      Απώλεια της όρεξης
  •      Ερυγές ή φούσκωμα
  •       Ένα αίσθημα πληρότητας στο επάνω στην κοιλιά σας μετά το φαγητό
  •      Η απώλεια βάρους

Η οξεία γαστρίτιδα εμφανίζεται ξαφνικά και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ναυτία και πόνο,κάψιμο ή δυσφορία στην άνω κοιλιακή χώρα σας. Η χρόνια γαστρίτιδα αναπτύσσεται σταδιακά και είναι πιο πιθανό να προκαλέσει έναν χαλαρό,ήπιο πόνο και ένα αίσθημα πληρότητας ή απώλεια της όρεξης μετά από τη λήψη τροφής. Για πολλούς ανθρώπους, όμως,η  χρόνια γαστρίτιδα δεν προκαλεί καθόλου σημεία η συμπτώματα.Τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζονται και σε άλλα νοσήματα όπως χολοκυστοπάθεια, γαστρικό νεόπλασμα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση η γαστροπάρεση και τα οποία πρέπει να αποκλειστούν με τις κατάλληλες εξετάσεις όπως πχ μια γαστροσκόπηση.

Περιστασιακά, η γαστρίτιδα μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στο στομάχι, αν και είναι σπανία σοβαρή. Αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι η αιμορραγία στο στομάχι   που   προκαλεί εμετό με αίμα ή μαύρα κόπρανα, σαν πίσσα , απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Πολλές φορές η κλινική εικόνα συμφωνεί λίγο με την ενδοσκοπική η την ιστολογική εικόνα

Πότε πρέπει να εξεταστείτε από γιατρό;
Σχεδόν όλοι  έχουν βιώσει μια περίοδο   δυσπεψίας και ερεθισμού του στομάχου. Οι περισσότερες περιπτώσεις δυσπεψίας είναι μικρής διάρκειας και δεν απαιτούν ιατρική φροντίδα. Αλλά εάν παρατηρήσετε σημάδια και  συμπτώματα   γαστρίτιδας που διαρκούν για μια εβδομάδα ή και περισσότερο, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στο στομάχι μετά τη λήψη αναλγητικών, ιδιαίτερα ασπιρίνης ή άλλαμη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Εάν κάνετε εμετό η εμετό με αίμα(καφεοειδή εμετό) ή κάνετε μαύρα κόπρανα η κόπρανα με αίμα, επισκεφθείτε το γιατρό σας αμέσως έτσι ώστε να προσδιοριστεί η αιτία.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑΣ;
Η γαστρίτιδα αναπτύσσεται συνήθως όταν το προστατευτικό στρώμα του στομάχου   εξασθενεί ή καταστρέφεται. Μια στρώση βλέννας-επένδυση σαν φράγμα προστατεύει τα τοιχώματα του στομάχου  από τα οξέα που βοηθούν στην πέψη των τροφών. Αδυναμία αυτού του  φράγματος επιτρέπει  στα πεπτικά υγρά  να   ερεθίσουν   και ενδεχομένως να  κάνουν ζημιά  στο βλεννογόνο του στομάχου .

Μια σειρά από παράγοντες  που μπορούν να συμβάλλουν ή να προκαλέσουν γαστρίτιδα, και μπορεί να είναι:
  •      Η βακτηριακή λοίμωξη.                                                                                                          Οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να έχουν γαστρίτιδα - συνήθως χρόνια γαστρίτιδα. Το ήμισυ του πληθυσμού του πλανήτη θεωρείται ότι είναι μολυσμένο με το βακτηρίδιο, το οποίο μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Αλλά η πλειοψηφία αυτών που έχουν μολυνθεί δεν αντιμετώπισαν επιπλοκές της λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Σε ορισμένα άτομα, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να καταστρέψει την εσωτερική προστατευτική επικάλυψη στο στομάχι, προκαλώντας αλλαγές στο βλεννογόνο. Ο λόγος για τον οποίο ορισμένες επιπλοκές συμβαίνουν σε μερίδα ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από  το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και σε άλλους όχι   δεν είναι σαφής. Ωστόσο, οι γιατροί πιστεύουν ίτι η ευπάθεια στο βακτήριο θα μπορούσε να κληρονομηθεί ή θα μπορούσε να προκληθεί από  κάποιους παράγοντες του  τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα η τα υψηλά επίπεδα άγχους.
  •      Η τακτική χρήση αναλγητικών.                                                                                               Τα  μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, η ναπροξένη  και άλλα  μπορούν  να προκαλέσουν  τόσο οξεία γαστρίτιδα όσο και χρόνια γαστρίτιδα. Χρησιμοποιώντας αυτά τα φάρμακα τακτικά ή μεγάλη λήψη  από αυτών τών φαρμάκων μπορεί να μειώσει  τη  βασική ουσία που βοηθά να διατηρηθεί η προστατευτική επένδυση του στομαχιού σας. Αν πάρετε ΜΣΑΦ μόνο περιστασιακά είναι λιγότερο πιθανό να αναπτυχθούν  προβλήματα στο στομάχι  
  •      Η υπερβολική χρήση αλκοόλ.                                                                                                  Το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει , να διαβρώσει το βλεννογόνο του στομάχου σας, και να το κάνει   πιο ευάλωτο σε πεπτικά υγρά. Η υπερβολική χρήση αλκοόλ είναι πιο πιθανό να προκαλέσει οξεία γαστρίτιδα.
  •      Το στρες.                                                                                                                                   Το έντονο   στρες που οφείλεται π.χ σε μια  σημαντική χειρουργική επέμβαση, ένα τραύμα , εγκαύματα ή σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν οξεία γαστρίτιδα.
  •      Η παλινδρόμηση χολής.                                                                                                              Η χολή - είναι  ένα ρευστό υγρό  που  βοηθά να αφομοιωθούν τα λίπη - παράγεται στο συκώτι   και αποθηκεύονται στη χοληδόχο κύστη . Όταν τρώμε   απελευθερώνεται από τη χοληδόχο κύστη, και ταξιδεύει στο λεπτό έντερο   μέσα από μια σειρά λεπτών σωλήνων. Κανονικά, ένας μύς που μοιάζει σαν δακτυλίδι , ο πυλωρικός σφικτήρας(βαλβίδα του πυλωρού) εμποδίζει  τη ροή της χολής από το λεπτό έντερο στο στομάχι . Αλλά αν αυτή η βαλβίδα δεν λειτουργεί σωστά, ή αν έχει αφαιρεθεί, λόγω της χειρουργικής επέμβασης, μπορεί  να ρέει χολή  στο στομάχι με αποτέλεσμα να  οδηγεί σε φλεγμονή και χρόνια γαστρίτιδα.
  •      Το ίδιο το σώμα σας επιτίθεται στα κύτταρα του  στομαχιού σας.                                     Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αυτοάνοση γαστρίτιδα, και  εμφανίζεται σπάνια όταν ο οργανισμός ο ίδιος χτυπά  τα κύτταρα που απαρτίζουν το βλεννογόνο του στομάχου σας. Αυτό παράγει μια αντίδραση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα που μπορεί να καταστρέψει το προστατευτικό φράγμα στο στομάχι σας. Η αυτοάνοση γαστρίτιδα είναι πιο συχνή σε άτομα που πάσχουν από άλλες αυτοάνοσες διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Hashimoto, της νόσου του Addison η και του διαβήτη τύπου 1. Η αυτοάνοση γαστρίτιδα μπορεί επίσης να σχετίζεται με τη ανεπάρκεια της βιταμίνης B-12
  •      Άλλες ασθένειες και συνθήκες.                                                                                               Η γαστρίτιδα μπορεί να σχετίζεται με άλλες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του HIV / AIDS, της νόσου του Crohn, παρασιτικών λοιμώξεων, ορισμένων νόσων του συνδετικού ιστού, και ηπατικής ή νεφρικής ανεπάρκειας. 
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ;
Οι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για γαστρίτιδα μπορεί να είναι:
  •      Η λοίμωξης  από H. pylori.                                                                                                        Ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για γαστρίτιδα είναι λοίμωξη με το H. pylori. Αν και είναι είναι πιθανό να είναι μολυσμένο το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, η H. pylori λοίμωξη είναι πιο συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν σημάδια ή συμπτώματα λοίμωξης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
  •      Η τακτική χρήση ασπιρίνης ή άλλα ΜΣΑΦ.                                                                        Εάν παίρνετε τακτικά ασπιρίνη  ως προφύλαξη κατα της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου, είστε σε κίνδυνο να αναπτύξετε γαστρίτιδα. Το ίδιο ισχύει αν παίρνετε αντιφλεγμονώδη αναλγητικά για αρθρίτιδα ή άλλη χρόνια πάθηση . Αυτό συμβαίνει γιατί η μακροχρόνια χρήση της ασπιρίνης και άλλων ΜΣΑΦ μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο στομάχι η ακόμη και αιμορραγία.
  •      Μεγαλύτερη ηλικία.                                                                                                                 Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν αυξημένο κίνδυνο για γαστρίτιδα, διότι ο βλεννογόνος του στομάχου τους τείνει να λεπταίνει με την ηλικία και επειδή  είναι πιθανότερο να έχουν μολυνθεί από H. pylori ή να έχουν άλλες αυτοάνοσες διαταραχές σε σχέση με  νεώτερα άτομα. 
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΠΌ ΤΗ ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ;
Αν μια  γαστρίτιδα αφεθεί χωρίς θεραπεία,  μπορεί να οδηγήσει σε έλκη η ακόμη και σε αιμορραγία του στομάχου.Ορισμένες μορφές χρόνιας γαστρίτιδας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο  του στομάχου, ειδικά αν έχετε μεγάλη αραίωση του βλεννογόνο του στομάχου και συμβούν αλλαγές στα κύτταρα του βλεννογόνου του(εντερική μεταπλασία η δυσπλασία)

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν τα σημεία  και τα συμπτώματα τη γαστρίτιδας δεν βελτιώνονται παρά τη θεραπεία  που κάνατε.


ΠΩΣ ΚΑΝΟΝΙΖΕΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ;
Εάν νομίζετε ότι έχετε ΓΟΠΝ, είναι πιθανό να ξεκινήσετε αρχικά  μιλώντας με τον  οικογενειακό γιατρό σας ή ένα ιατρό γενικής ιατρικής. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να δείτε ένα γιατρό που ειδικεύεται στη θεραπεία των παθήσεων του πεπτικού συστήματος (γαστρεντερολόγο ).


ΠΩΣ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομο και επειδή υπάρχουν συχνά πολλά θέματα που μπορεί να συζητηθούν, είναι μια καλή ιδέα να είστε καλά προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες που θα  σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

  •      Να είστε ενήμεροι για τυχόν περιορισμούς που χρειάζονται πριν τη συνάντηση.            Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος τι να ρωτήσετε, εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κάποιος περιορισμός  στη διατροφή σας.
  •      Σημειώστε οποιαδήποτε συμπτώματα που τυχόν έχετε,                                                      περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνεται άσχετα για το λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
  •      Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες,                                                                 μαζί βέβαια να τονίσετε κάποιες τυχόν  πρόσφατες αλλαγές ζωής.
  •      Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα,                                                                              καθώς και κάθε βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής, που παίρνετε.
  •      Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή ένα φίλο  μαζί, αν είναι δυνατόν.                        Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορείτε να θυμηθεί  κάτι που έχετε  ξεχάσει.

ΤΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ;

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων που θα κάνετε και θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί του. Ο κατάλογος από τις ερωτήσεις πρέπει να είναι από τις πιο σημαντικές προς  τις λιγότερο σημαντικές στην περίπτωση που ο χρόνος δεν φτάσει. Για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ορισμένα βασικά ερωτήματα που πρέπει να  ρωτήσετε το γιατρό σας είναι:

  • Τι είναι αυτό που προκαλεί τα συμπτώματα μου;
  • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
  • Είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση  προσωρινή ή χρόνια;
  • Ποια είναι η καλύτερη μορφή αντιμετώπισης της νόσου;
  • Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την αρχική προσέγγιση που μου έχουν προτείνει;
  • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας; Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα μαζί;
  • Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί που θα πρέπει να ακολουθήσω;
  •   Πρέπει να εξεταστώ από κάποιον  ειδικό; Ποιο θα είναι το κόστος  και τι θα μου επιτρέψει η ασφαλιστική κάλυψη;
  • Υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση στο φάρμακο που μου έχουν συνταγογράφησει;
  • Υπάρχουν φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Ποιες τοποθεσίες στο ίντερνετ μου  προτείνετε;
  • Τι θα καθορίσει αν θα πρέπει να υπάρχει  προγραμματισμός για επισκέψεις παρακολούθησης;
  • Στη συνάντηση με τον γιατρό σας  μην διστάσετε να κάνετε κάνετε διευκρινιστικές ερωτήσεις για θέματα που δεν έχετε καταλάβει σε οποιαδήποτε στιγμή της συζήτησης σας η να ρωτήσετε κάτι που δεν είχατε προγραμματισμένο.

    ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ;
    Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσει ορισμένα ερωτήματα. Να είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε αυτά , κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε χρόνο και έτσι να έχετε χρόνο να ρωτήσετε για θέματα που θέλετε και χρειάζεται νε αφιερωθεί περισσότερος χρόνος. Ο γιατρός σας μπορεί να ρωτήσει





    •      Ποια είναι τα συμπτώματά σας;
    •      Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας; Για παράδειγμα, θα περιγράφατε τον πόνο στο στομάχι σας ως ''απλή δυσφορία'' ή "κάψιμο";
    •      Είναι τα συμπτώματά σας   συνεχή ή περιστασιακά;
    •      Μήπως είναι κάτι που να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας; Για παράδειγμα,η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων αυξάνει τη δυσφορία σας;
    •      Μήπως είναι κάτι που να βελτιώνει τα συμπτώματά σας; Για παράδειγμα, η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, ή λήψη αντιοξίνων ή άλλα φάρμακα μειώνουν τη δυσφορία σας;
    •       Έχετε  πρόσφατη απώλεια βάρους;
    •      Πόσο συχνά λαμβάνετε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως ασπιρίνη, ιβουπροφένη ή ναπροξένη;
    •      Πόσο συχνά πίνετε αλκοόλ;
    •      Πώς θα αξιολογούσατε το επίπεδο του στρες σας;
    •      Έχετε παρατηρήσει καθόλου μαύρα κόπρανα ή αίμα στα κόπρανα σας;
    •      Είχατε ποτέ έλκος;

    Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
    Πριν από τη συνάντηση με τον γιατρό σας, αποφύγετε  το αλκοόλ  , οποιαδήποτε τρόφιμα που φαίνονται να ερεθίζουν το στομάχι σας, όπως  πικάντικα, όξινα, τηγανητά ή λιπαρά.Όμως ενημερώστε το γιατρό σας πριν τη διακοπή κάθε συνταγογραφούμενου φαρμάκου πού παίρνετε.


ΤΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΘΕΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ;
Αν  και ο γιατρός σας είναι πιθανό να υποπτεύεται γαστρίτιδα μετά την προσεκτική λήψη του ιστορικού και  της εκτέλεσης μιας λεπτομερούς εξέτασης, μπορεί να ζητήσει να κάνετε κάποιες εξετάσεις για να εντοπίσει την ακριβή αιτία. Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να είναι:

  •      Εξετάσεις αίματος.                                                                                                                    Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει μια εξέταση αίματος ώστε να ελέγξει  την παρουσία αντισωμάτων του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Μια θετική εξέταση δείχνει ότι έχετε έρθει σε επαφή με τα βακτήρια σε κάποια στιγμή στη ζωή σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη τρέχουσα λοίμωξη. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν επίσης να ελέγξουν για   αναιμία, η οποία μπορεί να προκύψει από αιμορραγία του στομάχου(εμφανής η όχι) που συνδέεται με γαστρίτιδα η από ατροφία και έλλειψη βιταμίνης B12.
  •      Δοκιμασία αναπνοής(INFAI TEST).                                                                                    Αυτό το απλό τεστ μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν είστε σήμερα μολυσμένοι(ενεργός λοίμωξη) με   H. pylori.
  •      Δοκιμασία κοπράνων                                                                                                            Αυτή η εξέταση ελέγχει για την ύπαρξη του ελικοβακτηριδίου  του πυλωρού σε ένα δείγμα των κοπράνων σας. Μια θετική εξέταση δείχνει τρέχουσα λοίμωξη. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης ελέγξει την παρουσία αίματος στα κόπρανα σας, ένα σημάδι τυχόν αιμορραγίας η αναιμίας από το στομάχι που μπορεί να συνοδεύει την γαστρίτιδα.
  •      Ενδοσκόπηση του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος.                                              Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στο γιατρό σας να δείτε ανωμαλίες στο ανώτερο γαστρεντερικό σας (GI) σωλήνα που μπορεί να μην είναι ορατές σε  απλές ακτινογραφίες. Για την εξέταση, εισάγει   ένα λεπτό, εύκαμπτο, φωτισμένο σωλήνα (ενδοσκόπιο) μέσα από το στόμα σας και να δεί τον  οισοφάγο, το στομάχι και το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου σας. Για να γίνει η εξέταση ο λαιμός σας μουδιάζεται συνήθως πριν να καταπιείται το ενδοσκόπιο, και θα δοθεί επιπλέον φάρμακο(μισαζολάμη) για να εξασφαλιστεί ότι είστε άνετα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Εάν οι ιστοί στο ανώτερο εντερικό σωλήνα σας φαίνεται ύποπτος για σοβαρή με βλάβη, ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει ένα μικρό δείγμα (βιοψία) με τη  βοήθεια ειδικής λαβίδας που  εισάγεται μέσω του ενδοσκοπίου. Το δείγμα αποστέλλεται στη συνέχεια σε ένα παθοογοανατομικό εργαστήριο για την εξέταση από έναν παθολογοανατόμο. Η ενδοσκόπηση του ανωτέρου πεπτικού διαρκεί περίπου 20   λεπτά, αν και δεν θα σας επιτραπεί να πάτε  σπίτι μέχρι το φάρμακο να εξασθενήσει  - συνήθως μία έως δύο ώρες αργότερα. Οι κίνδυνοι της διαδικασίας είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν πολύ σπάνια αιμορραγία η διάτρηση του κοιλιακού τοιχώματος. Η πιο συνηθισμένη επιπλοκή είναι ένας μικρός ερεθισμός στο λαιμό από την κατάποση του ενδοσκοπίου.
  •      Ακτινογραφία του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος.                                            Αυτές οι ακτίνες Χ του στομάχου και του λεπτού εντέρου σας θα εξετάσει για σημεία της γαστρίτιδας και άλλων πεπτικών προβλημάτων. Λαμβάνονται μετά την κατάποση ενός υγρού (βάριο)διαλύματος  που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του πεπτικού σας  συστήματος  καθιστώντας το έτσι εμφανές με τη λήψη ακτινογραφιών.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑΣ;
Η θεραπεία της γαστρίτιδας εξαρτάται από τη  αιτία στη οποία οφείλεται. Η οξεία γαστρίτιδα που προκαλείται από ΜΣΑΦ ή αλκοόλ μπορεί να αντιμετωπιστεί με  τη αυτών. Η χρόνια γαστρίτιδα που προκαλείται από λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αντιμετωπίζεται με τηνδιακοπή της χρήσης των ουσιών εκρίζωση των βακτηρίων. Οι περισσότερες  θεραπείες για τη γαστρίτιδα   περιλαμβάνουν  φάρμακα που αντιμετωπίζουν το οξύ του στομάχου, προκειμένου να μειωθούν   τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε και να ολοκληρωθεί η  θεραπεία για το  στομάχι σας.

Τι φάρμακα χορηγούμε για τη θεραπεία του οξέος του στομάχου.
Το γαστρικό οξύ ενοχλεί τον φλεγμαίνοντα ιστό στο στομάχι σας, προκαλώντας πόνο και περαιτέρω φλεγμονή. Γι 'αυτό, για τους περισσότερους τύπους γαστρίτιδα, η θεραπεία περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων για τη μείωση ή την εξουδετέρωση του γαστρικού οξέος, όπως:

  •      Τα αντιόξινα. Τα αντιόξινα  σε μορφή χαπιών ή σε υγρή μορφή   είναι μια κοινή θεραπεία για ήπια γαστρίτιδα. Τα αντιόξινα εξουδετερώνουν το οξύ στο στομάχι και μπορεί να προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση του πόνου.
  •      Ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων. Όταν τα αντιόξινα δεν παρέχουν αρκετή ανακούφιση, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα φάρμακο, όπως η σιμετιδίνη, η ρανιτιδίνη,η  νιζατιδίνη ή φαμοτιδίνη ,που βοηθούν να μειωθεί το ποσό των οξέων στο στομάχι σας.
  •      Αναστολείς της αντλίας πρωτονίων.  Τα φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς της αντλίας πρωτονίων μειώνουν το οξύ αναστέλλοντας τη δράση των μικροσκοπικών αντλιών  που υπάρχουν στα κύτταρα του στομάχου σας και εκκρίνουν οξύ. Η κατηγορία αυτή των φαρμάκων περιλαμβάνει την ομεπραζόλη, την λανσοπραζόλη ,την παντοπραζόλη ,την ραμπεπραζόλη   και την εσομεπραζόλη

Τα φάρμακα για τη θεραπεία του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού
Οι γιατροί χρησιμοποιούν διάφορα σχήματα για τη θεραπεία της λοίμωξης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό   δύο αντιβιοτικών και ενός αναστολέα της αντλίας πρωτονίων. Μερικές φορές το βισμούθιο προστίθεται στο μείγμα. Τα αντιβιοτικά  βοηθούν στην εκρίζωση των βακτηρίων, και ο αναστολέας της αντλίας πρωτονίων ανακουφίζει τον πόνο και τη ναυτία, θεραπεύει την φλεγμονή  και μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών.

Για να εξασφαλιστεί ότι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού έχει εκριζωθεί ο γιατρός σας μπορεί να σας εξετάσει και πάλι μετά τη θεραπεία με το τεστ αναπνοής.

ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ;
Πεπτικά προβλήματα μπορούν  να συμβούν για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών του τρόπου ζωής σας που μπορεί να αλλάξετε. Σε γενικές γραμμές, για να κρατήσετε το πεπτικό σας σύστημα υγιές, οι γιατροί συνιστούν να:

  •      Μπορείτε να έχετε σωστές διατροφικές συνήθειες. Είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώτε  ο τρόπος με τον οποίο τρώτε. Τρώτε μέτριες ποσότητες,   σε τακτά διαστήματα και να χαλαρώσετε ενώ τρώτε.
  •      Μπορείται να διατηρείτε  ένα  σωστό  βάρος. Πεπτικά προβλήματα  μπορεί να προκύψουν, ανεξάρτητα από το βάρος σας. Όμως, καούρα, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα τείνουν να είναι πιο συχνά σε ανθρώπους που είναι υπέρβαροι. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μπορεί συχνά να βοηθήσει στην πρόληψη ή μείωση αυτών των συμπτωμάτων.
  •      Μπορείτε να ασκηθείτε  σε συστηματική βάση .  Η αερόβια άσκηση που αυξάνει την αναπνοή σας και τον καρδιακό ρυθμό σας τονώνει επίσης τη δραστηριότητα των μυών του εντέρου, συμβάλλοντας στην προώιηση των κοπράνων μέσω του εντέρου σας πιο γρήγορα. Είναι καλύτερο να θέσετε ως στόχο τα 30 λεπτά τουλάχιστον  αερόβιας δραστηριότητας τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Μιλήστε  με το γιατρό σας πριν αρχίσετε ένα πρόγραμμα άσκησης.
  •      Διαχείριση του στρες. Το άγχος αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, εξασθενεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα, και μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει προβλήματα του δέρματος. Επίσης, αυξάνει την παραγωγή οξέων στο στομάχι και επιβραδύνει την πέψη. Επειδή η πίεση είναι αναπόφευκτη για τους περισσότερους ανθρώπους, το κλειδί είναι να μάθουν να το χειρίζονται αποτελεσματικά - ένα καθήκον που  γίνεται πιο εύκολο με μια θρεπτική διατροφή, επαρκή ανάπαυση, τακτική άσκηση και υγιείς τρόπους ζωής έτσι ώστε να επέλθει χαλαρώση. Αν έχετε πρόβλημα χαλάρωσης, θα μπορούσε να βοηθήσει ο διαλογισμός ή η ενασχόηση με  γιόγκα ή tai chi. Με αυτούς τους τρόπους, μπορείτε να εστιάσετε στο μυαλό σας, ηρεμήστε τις αγωνίες σας  και  μειώστε την σωματική ένταση. Επιπλέον το, θεραπευτικό μασάζ μπορεί να χαλαρώσει τους μυς που είναι τεντωμένοι και να ηρεμήσει τα ΄΄σπασμένα νεύρα΄΄.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΟΣ
Αν και δεν μπορεί να εμποδίσουν πάντα την H. pylori λοίμωξη, αυτές οι προτάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου σας  από γαστρίτιδα:

  •      Μπορείτε να τρώτε έξυπνα.                                                                                                    Αν έχετε συχνά δυσπεψία, τρώνε μικρότερες ποσότητες, πιο συχνά γεύματα για την άμβλυνση των συνεπειών του γαστρικού οξέος. Επιπλέον, μπορείτε να αποφύγεται οποιαδήποτε τρόφιμα που μπορούν να είναι  ερεθιστικά, ιδιαίτερα εκείνων που είναι πικάντικα, όξινα, τηγανητά ή λιπαρά. Ενώ η λήψη αυτών των μέτρων μπορούν να μειώσουν τα σημεία και τα συμπτώματα δεν μπορούν να εμποδίζουν γαστρίτιδα.
  •      Μπορείτε να περιορίσετε ή να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Η υπερβολική χρήση οινοπνεύματος μπορεί να ερεθίσει και να διαβρώσει το βλεννογόνια επένδυση του στομαχιού σας, μπορεί να προκαλεσει φλεγμονή και αιμορραγία.
  •      Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα επηρεάζει   την προστατευτική επένδυση του στομάχου, καθιστώντας το στομάχι σας πιο επιρρεπή σε γαστρίτιδα, καθώς και σε έλκη. Το κάπνισμα αυξάνει επίσης το στομαχικό οξύ, καθυστερεί την  επούλωση του έλκους στο στομάχι και είναι ο κορυφαίος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του στομάχου. Βέβαια η  διακοπή δεν είναι εύκολη, ειδικά αν είστε καπνιστής εδώ και χρόνια. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις μεθόδους που μπορούν να σας βοηθήσουν να κόψετε το κάπνισμα.
  •      Αποφύγετε τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αν είναι δυνατόν, αποφεύγετε τη λήψη ΜΣΑΦ - ασπιρίνη, τη ιβουπροφαίνη και τη ναπροξένη. η άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη Αυτά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή του στομάχου ή να χειροτερέψουν τον προυπάρχων  ερεθισμός  . Αντ 'αυτού, προτιμήστε  αναλγητικά που περιέχουν ακετομιφαίνη.
  •      Ακολουθήστε τις συστάσεις του γιατρού σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να πάρετε ένα απλό αντιόξινο ή ένα ισχυρό αντιεκκριτικό που θα βοηθήσει στην πρόληψη επαναλαμβανόμενης γαστρίτιδας.

3 σχόλια:

  1. Εξαιρετική πληροφόρηση. Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σας εκανα γαστροσκοπιση και εχω γαστριτιδα.... ποτε θα περασει αυτο τονπραγμα... νου ειπε να κανω διαιτα για 20 μερες και μου εδωσε να παρω το losec αλλα δεν με βοηθαει αυτο το φαρμακο τι να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή