Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

ΜΑΥΤΙΑ-ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
e-mail:iliadismarios@gmail.com blog:iliadismarios.blogspot.com

Σήμερα θα μιλήσουμε για τη ναυτία . Είναι ένα συχνό σύμπτωμα  που μπορεί να οφείλεται σε παλά αίτια είτε γαστρεντερολογικά είτε εξωεντερικά. Γιαυτό χρειάζεται ένα προσεκτικό ιστορικό από τη μεριά του ιατρού. Στην περίπτωση της ναυτίας ο γιατρός σας θα σας κάνει ενδεχομένως τις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Πόσο καιρό έχετε τη ναυτία;  για να διαπιστώσει εάν η ναυτία είναι οξεία η χρόνια. Για παράδειγμα σε οξεία ναυτία μπορεί να πάσχετε από οξεία γαστρεντερίτιδα.
  • Ποια ώρα της ημέρας είναι η ναυτία χειρότερη; Μπορεί να   βοηθήσει στον προσδιορισμό της αιτίας π.χ. η ναυτία  της εγκυμοσύνης είναι συνήθως χειρότερη στην αρχή της ημέρας.Η  ναυτία  καιο εμετός    μπορεί να συμβεί το πρωί με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ  το προηγούμενο βράδυ.Η ναυτία και ο εμετός νωρίς το πρωί είναι επίσης χαρακτηριστικό της νεφρικής ανεπάρκειας και της αυξημένης ενδοκρανιακής πίεσης.
  • Υπάρχει κάτι που να καθιστά την ναυτία χειρότερη; π.χ.η βρώση τροφίμων που μπορούν να επιδεινώσουν ένα γαστρικό έλκοςτα τηγανητά ή τα λιπαρά τρόφιμα θα επιδεινώσουν τη χοληφόρο νόσο  και τη λειτουργική δυσπεψία (είναι μια δυσπεψία όταν δεν υπάρχει μια  συγκεκριμένη οργανική αιτία που να είναι υπεύθυνη για τα συμπτώματα).Το αλκοόλ θα επιδεινώσει τη γαστρίτιδα, το πεπτικό έλκος και τη παγκρεατίτιδα.
  • Υπάρχει κάτι που να βελτιώνει τη ναυτία; π.χ.η λήψη τροφής η γάλακτος μπορεί να ανακουφίσει    ένα δωδεκαδακτυλικό έλκος.
  • Τι επίδραση έχουν τα τρόφιμα, το γάλα και τα αντιόξινα στη ναυτία; Αν η ναυτία ανακουφίζεται από την τροφή και τα αντιόξινα μπορεί να υποδηλώνει δωδεκαδακτυλικό έλκος. Αν η ναυτία προκαλείται από τρόφιμα μπορεί να υποδηλώνει χολοκυστίτιδα, γαστρικό έλκος ή αντιδράση  σε τοξίνες που υπάρχουν στα τρόφιμα, όπως τα θειώδη άλατα.
  • Μπορεί να είστε έγκυος;  Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η ναυτία και ο έμετος είναι  συχνή κατάσταση
  • Ποιο είναι το προηγούμενο  ιατρικό σας  ιστορικό; π.χ.το  σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, της χολολιθίασης, η χρόνια παγκρεατίτιδα, η κακοήθης αναιμία (μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου), η νεφρική ανεπάρκεια,ο  σακχαρώδης διαβήτης, η υπερασβεστιαιμία (αυξημένα επίπεδα ασβεστίου)είναι καταστάσεις πο μπορεί να προκαλέσουν ναυτία.
  • Ποιες είναι οι προηγούμενες χειρουργικές σας επεμβάσεις;  π.χ μια  προηγούμενη κοιλιακή χειρουργική επέμβαση αυξάνει τον κίνδυνο των συμφύσεων που μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και εμετό. Η ναυτία και απώλεια της όρεξης είναι συχνές καταστάσεις ύστερα από μια  βαγοτομή εγχείρηση.
  • Παίρνετε  φάρμακα;   π.χ. η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων  αυξάνουν κατά 2-4 φορές τον κίνδυνο για γαστρικό έλκος , η  ασπιρίνη, τα κορτικοστεροειδή, η δακτυλίτιδα, ορισμένα αντιυπερτασικά φάρμακα, ορισμένα αντιβιοτικά - μπορεί να προκαλέσουν γαστρικό ερεθισμό, γαστρίτιδα και ναυτία. Ναρκωτικά (όπως η μορφίνη), η χημειοθεραπεία του καρκίνου και τα παρασκευάσματα σιδήρου μπορεί να προκαλέσουν επίμονη ναυτία.
  • Έχετε  κάποια αλλεργία;  π.χ.το  αγγειοοίδημα    που προκαλείται από τυχόν φάρμακα   μπορεί να προκαλέσει κράμπες-  κοιλιακό πόνο, ναυτία και έμετο.
  • Καπνίζετε;  πχ το κάπνισμα είναι μια σημαντική αιτία   δυσπεψίας και ναυτίας.
  • Πίνετε;  π.χ το αλκοόλ αποτελεί σημαντική αιτία   γαστρικού ερεθισμού, γαστρίτιδας και ναυτίας, τόσο στον περιστασιακό πότη , ειδικά εάν λαμβάνει   κόκκινο κρασί, με ένα μεγάλο γεύμα το βράδυ και στον συστηματικό πότη με τη δημιουργία αλκοολικής γαστρίτιδας.
  • Κάνετε χρήση  ναρκωτικών  ουσιών; π.χ. η χρήση κοκαΐνης μπορεί να προκαλέσει ισχαιμία στα μεσεντέρια αγγεία. Τα ναρκωτικά όπως η ηρωίνη και η μεθαδόνη μπορεί να προκαλέσουν ναυτία.
  • Ποιο είναι το οικογενειακό σας ιστορικό; π.χ υπαρχει ιστορικό γαστρίτιδας με ελικοβακτηρίδιο η πεπτικό έλκος στην οικογένεια;
  • Κάνετε εμετό;  πρέπι να  προσδιοριστεί η διάρκεια ,η  συχνότητα  και η ένταση  του εμετού, και ιδιαίτερα η σχέση του με το φαγητό. Επίσης, να καθοριστεί το περιεχόμενο του εμετού κάτι που μπορεί να βοηθήσει  στο να προσδιοριστεί το επίπεδο της απόφραξης του εντέρου.
  • Έχετε κοιλιακό  πόνο  ή δυσφορία; αν ναι μπορείτε να  δείξετε το σημείο όπου είναι ακριβώς   η δυσφορία  και που ακτινοβολεί ;   πρέπει να εξεταστεί η περίπτωση οξείας χολοκυστίτιδας (φλεγμονή της χοληδόχου κύστης που συνήθως οφείλεται σε απόφραξη από πέτρα στην χοληδόχο κύσστη), οξείας σκωληκοειδίτιδας, πυελονεφρίτιδας (βακτηριακή λοίμωξη του νεφρού), παγκρεατίτιδας, νεφρολίθιασης και περιτονίτιδας.
  • Κάνετε πυρετό;  π.χ μπορεί να  υπάρχει κοιλιακή πάθηση (π.χ. χολοκυστίτιδα, οξεία σκωληκοειδίτιδα) ή συστηματική πάθηση (π.χ. φυματίωση,   βρουκέλωση, κίτρινο πυρετό).
  • Έχετε υπερβολική έκκριση σάλιου στο στόμα;  π.χ μπορεί να υποδηλώνει πεπτικό έλκος.
  • Έχετε πόνο  κατά την κατάποση; π.χ μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο του στομάχου.
  • Έχετε ίλιγγο; (την αίσθηση μιας  κίνησης στροβιλίσματος, είτε  γύρω από τον εαυτό σου ή των   αντικειμένων  γύρω σου;) μπορεί να πάσχετε από ασθένειεςτου εσωτερικού αυτιού η από  λαβυρινθίτιδα , μια πάθηση που λέγεται νόσος του Meniere.
  • Έχετε πονοκέφαλο; πρέπει να εξεταστεί η ύπαρξη   ημικρανίας, διάσεισης, όγκων του εγκεφάλουμηνιγγίτιδας και υπαραχνοειδούς αιμορραγίας.
  • Κάνετε διάρροια; μπορεί να υποδηλώνει γαστρεντερίτιδα, νόσο του Crohn.
  • Έχετε  συμπτώματα  στηθάγχης ή καρδιακής προσβολής;  ένα συνηθισμένο λάθος είναι να αποδώσουμε  τα συμτώματα της στηθάγχης ή της καρδιακής προσβολής σε μια διαταραχή του γαστρεντερικού σωλήνα. Πρέπει να εξετάσουμε εάν  τα συμπτώματα του οπισθοστερικού πόνου η της  καούρας μπορεί να οφείλονται σε  ισχαιμική καρδιοπάθεια μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Η στηθάγχη  και  το εμφράγμα  μπορεί να σχετίζονται με   ναυτία.
  • Έχετε σημαντική απώλεια βάρους; μπορεί να υποδηλώνει τον καρκίνο του στομάχου, του εντέρου ή τη μεσεντέριο ισχαιμία, χρόνια παγκρεατίτιδα, χρόνια γαστρίτιδα, νεφρική ανεπάρκεια και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Έχετε εμβοές; Μπορεί να έχετε νόσο του Meniere.
  • Έχετε ημικρανία;  κεφαλαλγία  στη μια μεριά του κεφαλιού που μπορεί να συνοδεύεται από πρόδρομα με  οπτικές διαταραχές, ναυτία και έμετο.Έχετε συμπτώματα   γαστρεντερίτιδας; π.χ ναυτία, έμετο, πυρετό,η  διάρροια.
  • Έχετε συμπτώματα   διαβητικής γαστροπάρεσης;  π.χ. πρόωρο κορεσμό, κοιλιακή πληρότητα  μετά από ένα γεύμα, ναυτία και απώλεια της όρεξης.Έχετε συμπτώματα πεπτικού έλκους;  περιοδικά  πόνος σαν δάγκωμα  ή κάψιμο   στο επιγάστριο (στο μέσον της άνω κοιλιάς  κάτω από τα πλευρά),που μπορεί να δείχνεται με το δάχτυλο, ο πόνος είναι χειρότερος πριν από τα γεύματα και υποχωρεί  μετά από τη λήψη αντιόξινων ή τροφίμων. Ο πόνος μπορεί να  σας  ξυπνήσει τη νύχτα. Η ναυτία μπορεί να συνοδεύει τον πόνο, αλλά ο εμετός δεν είναι συχνός.
  • Έχετε συμπτώματα οξείας παγκρεατίτιδας; π.χ. εν τω βάθυ διαξιφιστικό η έντονο κοιλιακό άλγος στην άνω κοιλιά που συχνά ακτινοβολεί προς τα πίσω στην πλάτη. Η ναυτία και ο έμετος συνοδεύουν τον πόνο, στις περισσότερες περιπτώσεις.
  • Έχετε συμπτώματα χολολιθίασης; π.χ. σταδιακή έναρξη έντονου σταθερής έντασης πόνου με μικρές διακυμάνσεις στην άνω κοιλιά προς στη δεξιά άνω κοιλιά που  μπορεί να επεκτέινεται στη δεξιά ωμοπλάτη. Μπορεί να συνδέεται με ναυτία και έμετο. Τα συμπτώματα προκαλούνται συνήθως μετά από ένα λιπαρό γεύμα.
  • Έχετε  συμπτώματα  οξείας χολοκυστίτιδας;  π.χ. πόνο στη δεξιά άνω κοιλιά που  διαχέεται στην δεξιά πλευρά της πλάτης  με συνοδία  πυρετού, ναυτία και εμετού που είναι  είναι συχνά συνοδά συμπτώματα αλλά ο εμετός είναι σπανίως σε σοβαρό βαθμό.
  • Έχετε  συμπτώματα   συνδρόμου  ευερέθιστου εντέρου;  π.χ. εναλλασσόμενα διάρροια με δυσκοιλιότητα, μη σχηματισμένα σαν κουτσουλιές η σαν της κατσίκας  κόπρανα, κοιλιακό φούσκωμα, μετεωρισμός , κοιλιακό πόνο που ανακουφίζεται με τις κενώσεις , ερυγές και ναυτία.
  • Έχετε συμπτώματα μεσεντέριας  ισχαιμίας; (απόφραξη των μεγάλων  και  μικρών αρτηριών του εντέρου);  π.χ. εκδηλώνεται με έντονο, κακώς εντοπιζόμενο κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμετό, διάρροια 30 λεπτά μετά από ένα γεύμα, δυσκοιλιότητα. Είναι κυρίως μια ασθένεια των ηλικιωμένων.
  • Έχετε  συμπτώματα  πυλωρικής ή εντερικής απόφραξης;  π.χ. εμετός, συνήθως χωρίς πόνο. Ο εμετός είναι ρουκετοειδής και τεράστιος σε όγκο, και   περιέχει σωματίδια των τροφίμων της προηγούμενης ημέρας. Μπορεί να οφείλεται σε ενεργό ή επουλωθέν πεπτικό έλκος, καρκίνο του στομάχου ή του παγκρέατος.
  • Έχετε  συμπτώματα  εγκυμοσύνης;  π.χ. απουσία  περιόδου , ευαισθησία στο στήθος, διόγκωση του μαστού - Κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η ναυτία και ο έμετος είναι συχνά.