Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΠΟΛΥΠΟΔΑΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
e-mail:iliadismarios@gmail.com blog:iliadismarios.blogspot.com

Παρακάτω θα απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα όπως:

  1. Πως ορίζονται οι πολύποδες; 

  2. Ποια είναι τα πιο κοινά είδη πολυπόδων;

  3. Ποια είναι τα συμπτώματα;

  4. Πότε πρεπει να εξεταστείτε από το γιατρό σας;

  5. Ποια είναι τα αίτια; 

  6. Ποιοί είναι οι παράγοντες κινδύνου;

  7. Τι προετοιμασία χρειάζεται πριν την επίσκεψη στο γαστρεντερολόγο σας; 

  8. Τι μπορείτε να κάνετε; 

  9. Τι  θα  περιμένετε από το γιατρό σας; 

  10. Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ; 

  11. Ποιες είναι οι εξετάσεις που βοηθούν στη διάγνωση;

  12. Ποιες θεραπείες και φάρμακα εφαρμόζονται;

Πως ορίζονται οι πολύποδες;

Οι γιατροί συνήθως ανακαλύπτουν  πολυπόδες στο στομάχι, ενώ κάνουν την εξέταση για άλλους λόγους. Οι πολύποδες στο στομάχι είναι σπάνιοι, και εμφανίζονται σε συχνότητα 1 τοις εκατό των ατόμων που υποβάλλονται σε ενδοσκόπηση του ανώτερου πεπτικού συστήματος - μια διαδικασία η οποία εξετάζει την εσωτερική επιφάνεια του στομάχου.

Ποια είναι τα πιο κοινά είδη πολυπόδων;

Τα τρία πιο κοινά είδη  πολυπόδων του στομάχου είναι:

  •      Υπερπλαστικοί πολύποδες .                                                                            Αυτοί οι πολύποδες  αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των  πολυπόδων του στομάχου και μπορούν να  εξελιχθούν σε καρκίνο σε περίπου 2 τοις εκατό των περιπτώσεων.
  •      Πολύποδες θόλου στομάχου.                                                                         Αυτοί οι πολύποδες , που βρίσκονται στο πάνω μέρος του στομάχου (θόλος), δεν γίνονται καρκίνος, με εξαίρεση τα άτομα με ιστορικό οικογενής αδενωματώδης πολυποδίασης , σύνδρομο (FAP).
  •      Αδενώματα.                                                                                                     Τα αδενώματα έχουν σημαντική πιθανότητα να καταστούν καρκίνος και προκύπτουν από τον αδενικό ιστό του στομάχου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10 τοις εκατό των πολυπόδων του στομάχου.


Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι μικροί πολύποδες συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Ωστόσο, καθώς ο πολύποδας μεγαλώνει μπορεί να δημιουργηθεί  έλκος  στην επιφάνειά του, ή σπανιότερα  μπορεί να μπλοκαριστεί το άνοιγμα ανάμεσα στο στομάχι και στο λεπτό έντερο.

Αν έχετε πολύποδες στο στομάχι, ενδέχεται να έχετε τα παρακάτω συμπτώματα:

  •      Κοιλιακό άλγος, η ευαισθησία  όταν πατάτε την κοιλιά σας.
  •      Αιμορραγία
  •      Ναυτία και εμετό.
  •      Μια αίσθηση  πληρότητας πολύ νωρίς ενώ τρώτε.


Σημεία και συμπτώματα  φλεγμονής του στομάχου (γαστρίτιδα), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερπλαστικούς πολύποδες και αδενώματα, είναι τα παρακάτω:

  • κοιλιακό άλγος
  • ρέψιμο
  • φούσκωμα
  • ναυτία 
  • αιμορραγία που σηματοδοτείται από το αίμα στον εμετό ή τα μαύρα κόπρανα.


Άτομα με οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση (FAP), η οποία συνδέεται με  πολύποδες θόλου, μπορούν επίσης να αναπτύξουν   εκατοντάδες   πολυπόδες του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία. Τα σημεία και συμπτώματα των πολυπόδων του παχέος εντέρου μπορεί να είναι αιμορραγία και κόπωση.

Πότε πρεπει να εξεταστείτε από το γιατρό σας;
Αν έχετε οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα   που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν πολύποδες στομάχου ή τις προϋποθέσεις που τους υποδυκνύουν  , όπως αιμορραγία, επίμονο πόνο ή ενόχληση.

 
Ποια είναι τα αίτια;

Οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι γιατί αναπτύσσονται   πολύποδες  στο θόλο του στομάχου. Ωστόσο, διάφορα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η γαστρίτιδα  συμβάλλουν στην δημιουργία υπερπλαστικών  πολύποδων και αδενωμάτων.

Το ελικοβακτηριδίου του πυλωρού
Η πιο κοινή αιτία   χρόνιας γαστρίτιδας είναι λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori ), η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει έλκη. Περίπου το 20 τοις εκατό των  ενηλίκων στην Αμερική κάτω των 40 ετών, και 50 τοις εκατό των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν  αυτά τα βακτήρια στα στομάχια τους. Παρόλο που το ελικοβακτηριδίου του πυλωρού δεν προκαλεί πάντοτε προβλήματα, μπορεί να μολύνει και να ερεθίζει το βλεννογόνο του στομάχου. Η ζημιά που προκύπτει μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία πολυπόδων. Μία μελέτη διαπίστωσε ελικοβακτηριδίου του πυλωρού σε 40 τοις εκατό των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με υπερπλαστικούς πολύποδες.

Αυτοάνοση  γαστρίτιδα
Μια άλλη αιτία χρόνιας γαστρίτιδας είναι μια αυτοάνοση αντίδραση, η οποία στο σώμα σας παράγει αντισώματα που επιτίθενται στο στομάχι και σε μια πρωτεΐνη που απαιτείται για την απορρόφηση της βιταμίνης Β-12. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει αναιμία από έλλειψη βιταμίνης Β-12   σε πολλούς ανθρώπους που έχουν πολύποδες στο στομάχι. Αναιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία δεν υπάρχουν αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν αρκετό οξυγόνο  στους ιστούς.

 
Ποιοί είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητές σας για την ανάπτυξη πολυπόδων του στομάχου είναι:

  •      Η ηλικία.                                                                                                           Οι περισσότεροι άνθρωποι με υπερπλαστικούς πολύποδες και αδενώματα είναι άνω των 60   ή και μεγαλύτεροι.
  •      Λοίμωξη  από  H. pylori.                                                                                Αυτή είναι μια κοινή αιτία   γαστρίτιδας που συμβάλλει στην δημιουργία υπερπλαστικών πολυπόδων και  αδενωμάτων. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι πώς οι άνθρωποι μολύνονται με αυτά τα βακτηρίδια, αλλά το ελικοβακτηριδίο  του πυλωρού, μπορεί να μεταφέρεται σε τρόφιμα και στο νερό. H. pylori λοίμωξη είναι πιο συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
  •     Η  οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση.                                                         Η κατάσταση αυτή είναι κληρονομική και οφείλεται σε γενετικές μεταλλάξεις που συμβαίνουν σε ένα  ανα 7.000 με 22.000 άτομα.
  •      Η χρήση φαρμακευτικής αγωγής.                                                                       Η μακροχρόνια χρήση των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων (PPIs) - τα οποία χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του έλκους, της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) και της H. pylori λοίμωξης - έχει συνδεθεί με  πολύποδες τύπου θόλου αδένων. Ωστόσο, δεν είναι σαφές κατά πόσο αυτά τα φάρμακα προκαλούν πράγματι την  ανάπτυξη  πολυπόδων ή αν  ο πολύποδας   οφείλεται στην παρουσία του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.


 Τι προετοιμασία χρειάζεται πριν την επίσκεψη στο γαστρεντερολόγο σας;

Εάν υποπτεύευστε ότι έχετε πολύποδες στομάχου, είναι καλό  αρχικά  να μιλήσετε με τον οικογενειακό γιατρό σας. Ωστόσο, εάν δεν υπάρχει οικογενειακός γιατρός, είναι καλύτερα να κλείστε  ένα ραντεβού  απευθείας σε γαστρεντερολόγο.

Επειδή η ώρα των ραντεβού είναι συχνά περιορισμένη, και επειδή υπάρχει χώρος για πολύ συζήτηση,    είναι   καλό να είστε καλά προετοιμασμένοι όταν θα συναντήστε τον γιατρό σας. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσουν στο ραντεβού σας για το τι θα συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε;

  •      Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες πριν από το ραντεβού.                                         Κατά τη στιγμή που κλείνετε το ραντεβού , να ρωτήσετε εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κάποιος περιορισμός  στη διατροφή σας.
  •      Σημειώστε οποιαδήποτε συμπτώμα  που νιώθετε,                                            ακόμη και εκείνων που μπορεί να φαίνονται ότι δεν σχετίζονται για το λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη .
  •      Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες,                                                 όπως έντονο στρες ή πρόσφατες αλλαγές ζωής.
  •      Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα,                                                              καθώς επίσης κάθε βιταμίνες ή συμπληρώματα, που παίρνετε.
  •     Πάρτε μαζί σας  ένα μέλος της οικογένειας ή  ένα φίλο                                          αν είναι δυνατόν. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να απορροφήσετε όλες τις πληροφορίες που σας παρέχονται σε   κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που θα σας συνοδεύει μπορείτε να θυμηθεί  κάτι που δεν έχετε καταλάβει η έχετε ξεχάσει.
  •      Σημειώστε τις ερωτήσεις που θέλετε να ρωτήσετε το γιατρό σας.








  • Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος,                                        έτσι καταρτίστε κατάλογο  των ερωτήσεων  που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί του,καταγράψτε τις ερωτήσεις σας από το πιο σημαντικές μέχρι τις λιγότερο σημαντικές στην περίπτωση που χρόνος τελειώσει. Για τους πολύποδες του στομάχου, ορισμένες βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας είναι:










  •      Τι προκαλεί τα συμπτώματα ή την κατάσταση μου;
  •      Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;
  •      Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
  •      Είναι η πάθηση μου   προσωρινή ή χρόνια;
  •      Ποια είναι η πιο αποτελεσματικός τρόπος δράσης;
  •      Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με την πρώτη λύση που μου πρότειναν; 
  •      Έχω επίσης  και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να τα αντιμετωπίσω καλύτερα μαζί;
  •      Υπάρχουν περιορισμοί που θα πρέπει να ακολουθήσω;
  •      Θα πρέπει να δώ έναν ειδικό; Τι θα στοιχήσει ;
  •       Υπάρχει άλλη εναλλακτική αγωγή; 
  •      Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου;  Ποιες τοποθεσίες στο ίντερνετ μπορείτε να προτείνετε; για περαιτέρω πληροφόρηση;  


Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμες να συζητήσετε με τον γιατρό σας, μην διστάσετε να υποβάλλετε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας ανά πάσα στιγμή όταν δεν καταλαβαίνετε κάτι.

Τι  θα  περιμένετε από το γιατρό σας;
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσει ορισμένες ερωτήσεις όπως:

  •      Από πότε   αρχίσαν να εμφανίζονται τα συμπτώματα;
  •     Είναι τα συμπτώματά σας   συνεχή   ή περιστασιακά;
  •      Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
  •      Υπάρχει κάτι που  να βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
  •      Υπάρχει κάτι  που να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας;
  •     Υπάρχει προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου  παχέος εντέρου, πολύποδα ή οικογενούς πολυποδίασης;


Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
Συνήθως, οι πολύποδες δεν προκαλούν συμπτώματα και ανακαλύπτονται  τυχαία κατά τη διάρκεια μιας ενδοσκόπησης που εκτελείται για διαφορετικό λόγο. Επειδή αυτοί οι λόγοι μπορεί να ποικίλλουν, μιλήστε με το γιατρό σας για τυχόν συμπτώματα που έχετε.
 

Ποιες είναι οι εξετάσεις που βοηθούν στη διάγνωση;

Αν έχετε πολύποδες στομάχου, οι πιθανότητες είναι να έχουν ανακαλυφτεί από τον  γιατρός σας   ενώ εξετάζει  μέσα στο στομάχι σας, για άλλα προβλήματα - δεν είναι απαραίτητα οι πολύποδες - που μπορεί να έχουν προκαλέσει τα συμπτώματα. Εξετάσεις απεικόνισης - όπως οι ακτίνες Χ και ηλεκτρονική τομογραφία (CT) scan - μπορούν να   διαγνώσουν τους πολύποδες,   τυχαία, όταν αυτές   γίνονται για άλλο λόγο. Συχνότερα βέβαια ανακαλύπτονται στη διάρκεια μιας ενδοσκόπησης ανωτέρου πεπτικού.

Ενδοσκόπηση του ανώτερου πεπτικού 
Η ενδοσκόπηση του ανωτέρου πεπτικού είναι  μια διαδικασία κατά την οποία, ένα εύκαμπτος με φωτισμό στην άκρη σωλήνας χρησιμοποιείται για να επιτρέψει στο γιατρό σας  να δεί  τον οισοφάγο σας, το στομάχι και το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου σας. Το ενδοσκόπιο φουσκώνει το στομάχι σας με  αέρα, και έτσι επιτρέπει στο γιατρό να εξετάσει ανάμεσα στις πτυχές. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαπιστώσει μάζα, φλεγμονή(κοκκινίλα), αιμορραγία η έλκος στο στομάχι.

Βιοψία
Εάν  εντοπίστηκαν  πολύποδες κατά την ενδοσκόπηση, ο γιατρός σας μπορεί να λάβει δείγματα ιστού (βιοψία) ή να  αφαιρέσει το πολύποδα-εάν υπάρχει το κατ άλληλο περιβάλλον που είναι μια κλινική η το νοσοκομείο- με ειδικά εργαλεία  που εισάγονται μέσω του ενδοσκοπίου. Αυτά περιλαμβάνουν μια μικρή συσκευή που παράγει ρεύμα(διαθερμία) και  ένα συρμάτινο βρόχο που κόβει και καίει ιστούς(πολύποδα). Ένας  ειδικός γιατρός(παθολογοανατόμος) μπορεί να προσδιορίσει το είδος  του πολύποδα     από την εξέταση των κυττάρων που περιέχει με την μελέτη στο μικροσκόπιο.

Ανάλογα με τον τύπο του πολύποδα που έχετε, ο γιατρός σας μπορεί να  σας συστήσει στη συνέχεια  παρακουλούθηση με ενδοσκόπηση σε ένα ή δύο χρόνια ανάλογα για να ελεγθεί  αν έχουν αναπτυχθούν  ξανά   πολύποδες.

 
Ποιες θεραπείες και φάρμακα εφαρμόζονται;

Χειρουργική αφαίρεση
Όταν ένας πολύποδας στομάχου ανευρίσκεται  κατά τη διάρκεια  μιάς ενδοσκόπηση, λαμβάνονται  συνήθως βιοψίες . Εάν υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο,πρέπει να  αφαιρεθεί. Η χειρουργική αφαίρεση γίνεται είτε   κατά τη διάρκεια μιας άλλης ενδοσκόπησης από γαστρεντερολόγο  ή, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, τότε από χειρούργο μέσω μιας τομής  από την κοιλιά σας.

Φάρμακα
Αν έχετε γαστρίτιδα που προκαλείται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στο στομάχι σας, η εξάλειψη των βακτηρίων με αντιβιοτικά μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ότι πολύποδες σας θα ξαναδημιουργηθούν. Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει αν έχετε ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, μέσα από δείγματα ιστού που έχουν ληφτεί από το στομάχι η από μια εξέταση αίματος. Μια άλλη ειδική εξέταση απαιτεί από εσάς να πιείτε ένα ειδικό υγρό. Στη συνέχεια, το δείγμα αποστέλλεται σε ειδικό αναλυτή που  αναλύει την αναπνοή σας για να αποδείξει η όχι ότι τα βακτήρια είναι παρόντα στο στομάχι σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά - συνήθως δύο με ένα αντιεκκριτικό φάρμακο - που θα πάρετε για 7-10 ημέρες , αγωγή που σε μεγάλο ποσοστό που φτάνει το 80%   θα σκοτώσει τα βακτήρια του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.